Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najväčšia fotka oblohy: Tak ľahko si ju nepozriete
Zdielať na

Najväčšia fotka oblohy: Tak ľahko si ju nepozriete

Vedci z projektu Sloan Digital Sky Survey predstavili doteraz najväčšiu fotografiu hviezdnej oblohe. Je to absolútny obor, na ktorého dôkladné prezretie by ste hádam potrebovali celý život. Je totiž poskladaná z miliónov záberov výkonného astronomického teleskopu.

Obrovský obrázok nočnej oblohy má rozlíšenie 1,2 bilióna (1 2000 miliárd) pixelov. Ak by ste si ho chceli pozrieť v plnom rozlíšení na bežných Full HD televízoroch, potrebovali by ste ich približne 500 tisíc.

Na obrázku si môžete pozrieť, ako to vyzerá v zmenšenom meradle. Vľavo je pohľad na južnú hemisféru našej galaxie, vpravo na severnú. Výrezy označujú, do akej hĺbky detailov sa dá v obrázku dostať. Ten megazáber má totiž slúžiť predovšetkým pre vedecké a študijné účely, takže si môžete vybrať ľubovoľné miesto na oblohe a priblížiť si ho až na úroveň vzdialených galaxií.

Ako také priblíženie vyzerá, to si môžete pozrieť na videu...



Projekt Sloan Digital Sky Survey beží už od roku 1998. Ide v podstate o fotografovanie nočnej oblohy pomocou teleskopu s priemerom 2,5 metra, ktorý je umiestnený v observatóriu v Novom Mexiku. Keď sa projekt začínal, v teleskope bol najväčší digitálny fotoaparát na svete. Mal vtedy nevídané rozlíšenie 138 megapixelov. Dnes je to už muzeálny kus.